MERSİN HAKKINDA

 
MERSİN

Mersin, kuzeyden Toros dağlarının en yüksek tepelerine kadar uzanan yaylaları içine alan, doğu Akdeniz boyunca güney batıya doğru uzanan bir Çukurova kenti.

10 bin yıllık geçmişi ile bin bir medeniyete ev sahipliği yapan Mersin geçmişten günümüze kozmopolit yapısını koruyan barış, hoşgörü ve kardeşlik kenti olarak anılır.

Dünyada üç ilahi dine mensup insanların mezarlarının yan yana olduğu başka bir şehir yoktur. Türkiye'nin en büyük gökdeleni, Cumhuriyet tarihinin en büyük ikinci camisi ve Hristiyan dünyasının önemli merkezlerinin de bulunduğu Mersin, nüfus bakımından Türkiye’nin en büyük 11. ilidir.

COĞRAFYA

Mersin güneşli gün sayısı en fazla olan illerin başında gelir. Verimli toprakları sayesinde ürün çeşitliliği ve verimliliği oldukça fazladır. Ortadoğu’nun en büyük Limanı olan Mersin Limanı ise; Türkiye’nin ticari anlamda Ortadoğu’ya açılan en önemli kapsıdır.

Akdeniz, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Gülnar, Erdemli, Mezitli, Mut, Silifke, Tarsus, Toroslar ve Yenişehir olmak üzere 13 ilçesi bulunmaktadır.

KÜLTÜR VE SANAT

Mersin 3 büyük kentimizden sonra Devlet Opera ve Balesi'nin bulunduğu 4 üncü kentimizdir. Ulusal Kültürümüzün zenginliğinden kaynaklanan büyük potansiyele sahip Mersin, opera ve balenin oluşu ayrı bir önem kazanmaktadır. Gelişmişliğin kültürel kalkınmışlık düzeyi ile ölçüldüğü çağımızda kentimizin her alanda söz sahibi olacağı görülmektedir.

Her yıl yapılan Narenciye ve Müzik Festival Mersin’deki en önemli festivallerden ikisidir.

TURİZM

Mersin mavi bayraklı kumsalları, denizin içine işleyen tarihi, binlerce yıllık inanç kültürü ve yaylaları ile çok çeşitli kültür turizmini içinde barındırmaktadır.

321 kilometrelik sahil şeridi ve iklimiyle her mevsim deniz tutkunlarını ağırlayan Mersin, sahip olduğu kültürel miraslarla da bölgenin "açık hava müzesi" görevini üstleniyor. Çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındıran kentte, Kızkalesi ve Adam Kayalar gibi dünyaca ünlü yerleri sınırlarında barındıran "Korykos Antik Kenti"nin yanı sıra, "Alahan Manastırı", "St. Paul Kuyusu ve Kilisesi" ile "Mamure Kalesi", UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır.

Mersin’de görülmeye değer tarihi ve turistik yerler; Alahan Manastırı, Kravga Köprüsü, Kızkalesi, Yumuktepe, Kanlıdivane, Anamuryum Harabeleri, Soli Pompeipolis, St.Paul Kilisesi, Uzuncaburç, Karaduvar, Ayaş, Namrun Kalesi, Alahan Manastırı, Narlıkuyu, Zeus Tapınağı, Cennet Cehennem Mağaraları, Çukurpınar Mağarası, Korikos Kalesi, Mamure Kalesi, Arslanköy Kaya Mezarları, Adam Kayalar, Tarsus-Ulu Cami, Tarsus-Eski Cami, Büyükeceli Kaya mezarları ve daha fazlası…

SPOR

Mersin, kültür ve sanatta olduğu kadar önemli spor organizasyonlarına da ev sahipliği yapan bir kent.

2013 yılında yapılan Akdeniz Oyunları, Mersin’in spor kenti olma yolunda izlediği önemli organizasyonlardan biridir. Uluslararası Mersin Maratonu, Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu, Kilikya Ultra Maratonu, Probeach Plaj Voleybolu, Uluslararası Satranç Turnuvası, Uluslararası Briç Festivali de  Mersin'de spor bilincini oluşturmak, kentlinin aidiyet duygusunun oluşması ve kentin bilinirliliği açısından önemli spor organizasyonlarındandır.